Predavanja & delavnice

print

Origami - Bojan Kuzma

Origami je že zelo stara umetnost prepogibanja papirja, ki ga zadnjih nekaj deset let čedalje pogosteje srečujamo tudi v vsakdanjem življenju, kot npr. v avtomobilski industriji - kako zložiti zračno blazino, da se bo zanesljivo odprla v primeru nesreče. Prav tako s pomočjo origamija lahko zložimo velik teleskop ter ga zloženega pošljemo v vesolje. Malce bolj prizemeljsko vprašanje: Kako zložiti origami, da bomo z enim samim rezom izrezali zvezdo? To in še veliko več zanimivosti o origamiju si bomo ogledali na predavanju.

Teorija grafov na zabaven način - Boštjan Frelih

Ali lahko določen diagram narišemo z eno potezo, tako da svinčnik ne odmaknemo z risalne površine in vsako "črto" (ravno ali ukrivljeno) narišemo natanko enkrat? Ali lahko šahovska figura, ki ji pravimo skakač oz. konj, obišče vsako polje šahovnice z zaporedjem skokov in zaključi sprehod na začetnem polju? Na taka in še na nekatera druga vprašanja bomo poiskali odgovore s pomočjo rezultatov s področja matematike, ki mu pravimo teorija grafov.

Znate rešiti sami? - Boštjan Kuzman

Znameniti madžarski matematik Lajos Pósa je na svojih delavnicah za nadarjene učence zagovarjal načela, da morajo učenci pri reševanju problemov uživati in razmišljati čimbolj samostojno, postavljati čimveč vprašanj in se ne bati morebitnih spodrsljajev. Kdor nalogo reši, mora rešitev zadržati zase, da lahko tudi ostali okusijo užitek ob odkritju. Ta načela bomo poskusili upoštevati v spopadu s kopico matematičnih ugank.

O Rubikovi kocki - Nastja Cepak

3 x 3 x 3 kocka + 6 barv = Rubikova kocka. Vsi jo poznamo. "Izumljena" je bila skoraj po pomoti. Trenutni rekord v hitrostnem reševanju je zdaj že pod 5 sekund. Mi si jo bomo ogledali z bolj algebraičnega vidika. Kako je sestavljena? In zakaj je tako majhno kocko tako težko rešiti?


 

Python in poker, 1. del - Nino Bašić

Spoznali bomo osnove programskega jezika Python. Pri tem bomo izdelali program, ki bo ugotovil, kateri izmed igralcev zmaga pri igri poker (različica Texas hold 'em). Ob tem zgledu bomo srečali sezname, nize, funkcije, zanke, pogojni stavek in še in še.

 

Python in poker, 2. del - Nino Bašić

Zanima nas, kakšne možnosti za zmago imamo, če držimo v roki dva asa, pri čemer so v igri poleg nas še štirje drugi igralci. Program iz 1. dela bomo nadgradili v simulacijo, s katero bomo iskali odgovor na zgornje vprašanje.

   

Igrajmo igro SET - Vito Vitrih

Igra SET je igra s posebnim kompletom 81 kart. Vsaka izmed njih je določena s štiri lastnostmi, to so število, barva, oblika in polnilo simbolov na njej. Cilj je poiskati tako imenovane SET-e, to je nabore treh kart, ki so si po vsaki izmed štirih lastnosti med seboj vse enake ali pa vse povsem različne. Na predavanju se bomo igrali to razburljivo družabno igro in spotoma spoznavali matematične trike, ki se skrivajo v ozadju.

Kvadratna funkcija in kvadratna enačba - Štefko Miklavič

Vsi že znamo reševati linearne enačbe, torej enačbe oblike 5x + 3 = 16. Znamo tudi narisati graf linearne funkcije, to je recimo funkcije oblike f(x)=5x+3. Kaj pa tako imenovane kvadratne enačbe in kvadratne funkcije? Le-te vsebujejo tudi kvadraten člen. Primer kvadratne enačbe je recimo enačba 2x^2-3x+5=0. Znamo rešiti tudi to enačbo? Kaj pa narisati graf pripadajoče funkcije f(x) = 2x^2-3x+5?
Namen predavanja je pobližje spoznati kvadratno funkcijo in kvadratno enačbo. Naučili se bomo narisati graf kvadratne funkcije ter rešiti kvadratno enačbo. V kolikor bo dopuščal čas, si bomo ogledali tudi kubične funkcije in enačbe.